Młodzież z PZPOW w Wejherowie w dniach od 31 lipca do 13 sierpnia 2011r. brała udział w międzynarodowym spotkaniu, które miało miejsce w Perigoeux w południowej części Francji – departament Dordogne.
W ramach warsztatów kulinarnych, które odbyły się w grupach międzynarodowych młodzież zaprezentowała tradycyjne potrawy kuchni polskiej, takie jak: zupa pomidorowa z makaronem, żurek, barszcz czy schabowe z ziemniakami. Ku zaskoczeniu największa popularnością cieszyła się jednak mizeria.
W trakcie pobytu w malowniczym Perigoeux młodzież miała okazje uczestniczyć w atrakcjach kulturalnych tj.:
- zwiedzanie muzeum prehistorii,
- zwiedzanie zabytkowej katedry St. Front,
- udział w spektaklu pantomimy „Forma” podczas przeglądu teatrów mimów w Perigoeux.
Wycieczka nad Atlantyk |
Występ artystyczny oraz wybrane potrawy kuchni polskiej zachwyciły wszystkich.
Pobyt w słonecznej Francji, wspaniali partnerzy i atrakcyjny program na długo pozostaną nie tylko w pamięci, ale również w sercach naszej młodzieży.
Zabawy integracyjne |
Polonez |
Spływ kajakowy |
Mariola Błaszczuk
Wicedyrektor PZPOW w Wejherowie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz